Home > Bawaria | język niemiecki | niemieckie potrawy > Potrawy niemieckie – sałatka ziemniaczana po bawarsku – przepis

Potrawy niemieckie – sałatka ziemniaczana po bawarsku – przepis

15 kwietnia 2012 3 komentarzy

Sałatka ziemniaczana der Kartoffelsalat [der kartofelzalat] to jedna z najbardziej ulubionych potraw Bawarczyków. Jest, co prawda, troszkę kaloryczna, ale co tam! Od czasu do czasu można sobie na nią pozwolić :)  Jest za to bardzo pyszna i syci na długo.

 

Najczęściej taką sałatkę jada się na zimno, do grillowanego mięsa i wędlin. Pasuje jednak również na ciepło jako "zastępstwo" dla ziemniaków z wody  Salzkartoffeln [zalckartofeln].

 

Jest również tania i niezwykle łatwa w przygotowaniu. Poniżej kompletny przepis na sałatkę ziemniaczaną.

 

Der Kartoffelsalat – die Zutaten:  (für 2-3 Personen)

Sałatka ziemniaczana – składniki:  (dla 2-3 osób)

1 Pfund festkochende Kartoffeln

pół kilo nie rozgotowujących się kartofli

1 Salatgurke

1 zielony ogórek

1 kleine gehackte rote Zwiebel

1 mała posiekana czerwona cebula

1 EL Schnittlauch fein gehackt

1 łyżka stołowa drobno posiekanego szczypiorku

1 EL  Petersilie fein gehackt          EL= Esslöffel

1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki pietruszki

3 – 5 EL Speck in Würfel geschnitten

3-5 łyżek stołowych boczku pokrojonego w kostkę

etwas Apfelessig

trochę octu jabłkowego

etwas Sonnenblumenöl

trochę oleju słonecznikowego

2 Würfel Rinderbrühe

2 kostki bulionu wołowego

1 Prise Kümmel gemahlen

szczypta mielonego kminku

etwas Zucker

trochę cukru

Salz, Pfeffer, Majoran

sól, pieprz

0,7 Liter Wasser

0,7 l wody

Die Kartoffeln mit Schale ca. 25 Minuten kochen, sie sollen aber nicht zu weich sein.

Ziemniaki ugotować w łupinach aż będą prawie miękkie, około 25 minut.

Zwiebel  in Rinderbrühe weich kochen. Dann Apfelessig dazu geben, abschmecken, mit Salz, Pfeffer, Zucker, Majoran und Kümmel würzen. Noch mal abschmecken.

Kostki rosołowe gotować ok. 5 minut wraz z cebulką. Dodać ocet jabłkowy, spróbować, przyprawić solą i pieprzem, dodać cukier i kminek.  Ponownie spróbować.

Die warmen Kartoffeln schälen, in dünne Scheiben schneiden.  Oder als ein Tipp durch einen Eierschneider drücken.

Jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w 3-5 mm cienkie plastry, wrzucić do miski.

Mit Petersilie und Schnittlauch bestreuen.

Posypać natką i szczypiorkiem.

In dünne Scheiben geschnittene Salatgurke unter die Kartoffeln mischen.

Ogórka pokroić w cienkie plasterki. Dodać do ziemniaków.

Speckwürfel  kurz anbraten, zu den Kartoffeln geben.

Boczek krótko obsmażyć i dodać do ziemniaków.

Fertige Marinade noch mal abschmecken, zu den Kartoffeln gießen, vorsichtig durchmengen. 1 Stunde durchziehen lassen.

Gotową marynatę spróbować, w razie potrzeby doprawić, polać nią ziemniaki, ostrożnie przemieszać. Ewentualnie wstawić na godzinę do lodówki, by przeszła smakiem.

Direkt vor dem Servieren mit Öl zusammen noch mal genau durchmengen.

Przed podaniem dodać nieco oleju, przemieszać.

Ja

Ja

 

Guten Appetit!

Smacznego!

 

  Sałatkę ziemniaczaną po bawarsku udało mi się w końcu zrobić. Okazją był grill, jaki robiliśmy wraz z zaprzyjaźnioną parą.  Ja zrobiłam z plasterkami ogórka świeżego. Smakuje i wygląda jeszcze lepiej. W smaku musi ona być nie za ostra i nie za mdła. Dlatego próbuj dodając po łyżce octu.

Trzeba uważać z octem, najlepiej dodawać po łyżce, spróbować, jak za mało, to jeszcze troszkę dodać. Cukier ma nieco złagodzić kwaśny smak. Na końcu wlewamy troszkę oleju, nie za dużo, sałatka nie ma pływać w oleju. Nie dajemy go na początku, do gorącej marynaty, ponieważ wtedy ziemniaki jej nie wchłoną a przez to nie przejdą smakiem.

 

W każdym landzie Niemiec przygotowuje się sałatkę zamniaczaną nieco inaczej. Zamiast ogórka zielonego dodaje się ogórek konserwowy, zamiast czerwonej cebuli – białą, zamiast posmażonego boczku słoninę albo zupełnie nic, zamiast marynaty daje się np. tylko majonez i cebulę.  Co kraj to obyczaj :)  Mi osobiście ta bawarska wersja bardzo smakuje. 

Wypróbuj ją i koniecznie napisz w Komentarzu poniżej, czy Tobie też tak smakuje?

=================================================================================

Sorry, there are no polls available at the moment.

Jeśli wybrałeś odpowiedź nr 3 napisz do mnie maila – ustalimy szczegóły :)

=================================================================================

 

Print Friendly

Tags: potrawy niemieckie sałatka sałatka ziemniaczana

Comments:2

  1. Ola Odpowiedz
    20 lutego 2013 at 15:38

    Pracowałam kiedys w Austrii w kuchni na wakacjach  pomagałam przygotowaniu posiłkow  a  więc; zupa czostkowa, sałatka z ziemniaków i ogorki .sałatka z ziemniakow i cebula + olej  salatka z ziem + czosnek  i olej owszem troche do kazdej octu ( ziemniak gotowane w lupinach ) spagetti,  sałatka owocowa, rosol z  makaronem z ciasta nalesnikowego knedle, jajecznica z kurkami (grzyby)   Tyle pamietam  Ola

  2. ketony Odpowiedz
    26 listopada 2012 at 19:13

    Ciekawe teksty, dobrze napisane, az milo popatrzec (to znaczy, poczytac). Niech strona sie ciagle rozwija, mam nadzieje, ze przyczynie sie do zdobycia jego nowych odwiedzajacych. To raczej trudne nie bedzie. Dzieki wielkie za notke, bardzo interesujaca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackbacks:1

Listed below are links to weblogs that reference Potrawy niemieckie – sałatka ziemniaczana po bawarsku – przepis

pingback from Kotlet schabowy w rozmiarze XXL | Z językiem niemieckim za pan brat 25 kwietnia 2012

[...] tego duża micha surówki warzywnej i oczywiście ogromna porcja sałatki ziemniaczanej. Pod tym linkiem kryje się przepis na sałatkę ziemniaczaną.  No i nie mogło zabraknąć pysznego schłodzonego niemieckiego piwa (do wyboru 0,3 lub 0,5 [...]