Home > ciasto z truskawkami | język niemiecki | niemieckie potrawy | niemieckie słodkości | przepis na sernik > Sezon truskawowy w Niemczech czyli przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

Sezon truskawowy w Niemczech czyli przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

19 maja 2014 23 komentarzy

Sezon truskawkowy przed nami, więc przygotowałam dla Ciebie, drogi Czytelniku, przepis na przepyszny torcik serowo-truskawkowy. Dostałam go w ubiegłym roku od mojej dobrej znajomej Brigitte i rzecz jasna, od razu wypróbowałam. Mówię Ci – niebo w gębie! Niestety nie zrobiłam wtedy zdjęcia, bo zanim się zreflektowałam, serniczka już nie było. W tym roku zrobię ponownie, więc oczywiście zamieszczę je w tym artykule. Najpierw przepis po niemiecku, a następnie polskie tłumaczenie.

 

 

Najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 26cm.

Zutaten[cu’taten] – składniki:

225g Zucker, [cu’ker]

100g Butter [butea]

1 Prise Salz [aj’ne pri’ze zalc]

1EL Zitronensaft [ajn es-lyfel citro’nenzaft]

2 ganze Eier + 2 Eigelb [cfaj gan’ce ajer+cfaj aj’gelp]

200g Mehl [cfaj hundert mjel]

2 gestrichene TL Backpulver [cfaj gesztri’hiene tej-lyfel bak’pulfea]

400g Quark [fijehundert gram kwark]

1 Päckchen Zitronengelee [ajn pek’sien citro’nenżeli]

1 Päckchen Erdbeeregelee [ajn pek’sien erd’bjereżeli]

400ml Schlagsahne [fijehundert mililitea szlak’za ne]

750g Erdbeeren [zibenhundert fufcyś gram erd’bjeren]

50g Mandelblättchen [fufcyś gram man’delbletsien]

 

Boden herstellen: 100g Zucker, Butter, Salz, Zitronensaft und die Eier cremig rühren. Das mit Backpulver vermischte Mehl unterrühren.

cremig rühren [kre’mik riu’ren] – ubić na kremową masę

unterrühren [un’terriuren] – wmieszać

Runde Backform mit etwas Butter ausstreichen. Die Masse in die Backform geben und bei 180 Grad ca.25 Minuten backen.

ausschtreichen [ałs’sztraj hien] – wysmarować

Den Boden aus der Backform lösen und abkühlen lassen. Für die Quarkfüllung die Zitronengelee nach Packungsanweisung kochen.

auslösen [ałs’liuzen] – wyjąć z formy

Den Quark mit 125g Zucker, 1 Prise Salz, 2 Eigelb, 100g pürierten Erdbeeren cremig rühren. Die Sahne steif schlagen.

steif schlagen [sztajf szla’gen] – ubić na sztywno

Kalte Gelatine erst unter einen kleinen Teil der Sahne, dann mit dem Rest mischen und unter den Quark heben. untermischen [untea’myszen] – wmieszać

Den Boden in eine Ringform stellen, die Quarkmasse einfüllen, glatt streichen und 2 Stunden kalt stellen.

Die Erdbeere waschen, putzen, große Stücke halbieren und den Kuchen damit belegen.

halbieren [halbi’ren] – przepołowić

Erdbeeregelee nach Packungsanweisung zubereiten, auf die Torte aufgiessen.

zubereiten [cuberaj’ten] – przygotować

Ringform entfernen. Den Tortenrand mit den Mandeln dekorieren.

Guten Apetit!

 

Składniki na pyszny serniczek truskawkowy:

225g cukru

100g masła

szczypta soli

1 łyżka stołowa soku z cytryny

2 całe jaja + 2 żółtka

200g mąki

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

400g serka homogenizowanego

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka truskawkowa

400ml śmietany kremówki

750g truskawek

50g płatków migdałowych

 

Upiec spód serniczka truskawkowego:

Utrzeć 100g cukru, masło, sól, sok z cytryny i jajka na masę o kremowej konsystencji. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Okrągłą tortownicę natłuścić masłem. Wyłożyć ciasto do tortownicy i piec około 25 min w 180 stopniach C.

Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i pozostawić do wystygnięcia.

Ugotować galaretkę cytrynową w/g przepisu na opakowaniu. Ubić śmietanę.

Ser utrzeć z 125g cukru, szczyptą soli, 2 żółtkami, 100g truskawkowego puree na jednolitą masę. Zimną galaretkę wymieszać najpierw z małą ilością bitej śmietany, następnie dodać resztę śmietany, wymieszać i dodać do masy serowej.

Ciasto ponownie zamknąć w tortownicy, wylać masę serową i wstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotować galaretkę truskawkową.

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, duże owoce przekroić na pół. Wyłożyć na ciasto. Na owoce wylać tężejącą galaretkę truskawkową. Gdy galaretka całkowicie stężeje, wyłożyć torcik z formy i bok torciku obsypać płatkami migdałowymi.

Pozostaje mi życzyć smacznego!

 

sernik truskawkowy

Więcej nazw niemieckich słodkości poznasz klikając w ten niebieski napis. Stopniowo będę dodawać nowe. Zaglądaj tam częściej :)

 

Kto nie lubi serniczka truskawkowego – ręka w górę! Widzę tylko 1  :) Ja ubóstwiam i jak tylko truskawki pojawią się na dobre, znów upiekę ten serniczek w/g przepisu Brigitte. Najlepiej to chyba zrobię sobie dietę truskawkową. W sezonie na te pyszne owoce mogłabym nie jeść nic innego.  Truskawki na śniadanie z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu, na obiad zupa truskawkowa, na deser truskawki z bitą śmietaną i 2 kulkami lodów waniliowych, a na kolację same truskawki. Bez niczego. Mniam!

Napisz pod spodem w Komentarzu, czy podzielasz moje zdanie na temat truskawek? 

 

 

© 2015 Copyright Anna Knobelsdorf

All rights reserved

Comments:21

  1. krzysztof Odpowiedz
    2 czerwca 2014 at 09:20

    Aniu.

    Jesteś "łasuchem",jak sama przyznajesz,/myślę,że wiecej

    jest nas czytających Twój blog/,więc mam przepis na coś

    co możemy zrobić tylko teraz.

     

    Kwiaty bzu czarnego w cieście naleśnikowym.

     

    Zerwane kwiatostany /całe baldachy z łodygą/ myjemy,następnie

    trzymając za łodygę maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej,

    a po usmażeniu posypujem cukrem pudrem. Smacznego!

     

     

     

     

  2. Mieczysław Odpowiedz
    1 czerwca 2014 at 12:38

    wspaniały serowiec dizękuję za przepis.

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      1 czerwca 2014 at 16:04

      Mieczysławie, dziękuję :)
      Czekamy na Wasze przepisy, drodzy Czytelnicy :)

      pozdrawiam serdecznie

  3. klosowska Odpowiedz
    29 maja 2014 at 12:59

    Witaj Aneczko przepraszam za forme która sie do Ciebie zwracam ale lubie tak własnie zwracac sie do przyjaciół i bliskich mi ludzi ,a Ty jestes mi bliska .Dziekuje za wspaniały przepis ktorym zachwycilam moich bliskich i nie tylko i za  lekcje  ,są bardzo pomocne w zyciu codziennym , juz z coraz wieksza swoboda rozmawiam po nieniecku ,wprawdzie sa to zdania trzy wyrazowe ale to juz wieki sukces dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam

  4. krzysztof Odpowiedz
    26 maja 2014 at 06:30

    Aniu.

    Był wspaniały sernik,to może teraz coś z domowej nalewki.

    Mam taki stary przepis na domową ratafię.

    Zaczyna się wszystko od truskawek.Trzeba je umyć,obrać i włożyć do

    sporego gąsiorka.Zalać spirytusem 50-70%i zasypać cukrem ok 20dag na 1/4

     l alkoholu.

    Po truskawkach przyjdą czereśnie,poziomki,maliny agrest,porzeczki,

    /nie dawałem nigdy czarnej porzeczki ze względu na specyficzny smak/

    jeżyny, itd.czyli wszystkie owoce,które się w ciągu sezonu ukazują.

    Zawsze trzeba je zalewać taką ilością alkoholu z cukrem

    by były przykryte.

    Gdy skończymy napełnianie gąsiorka odczekać jeszcze min.2 miesiące,

    /aż wszystkie owoce opadną na dno/,zanim się zleje ratafię.

    Najlepsza jest taka ratafia,

    w której na szklankę soku,przypada szklanka alkoholu.

     

    A na Nowy Rok pijemy zdrowie Naszych Pięknych Pań!!!

     

     

     

     

     

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      26 maja 2014 at 06:54

      Krzysztof, wypróbuję, zaciekawiłeś mnie tą recepturką. Oczywiście wykorzystam truskawki :) ma się rozumieć. Dzięki!
      Czekamy na kolejne przepisy z udziałem truskawek od innych naszych kochanych Czytelników. Dawajcie, dawajcie, bo sezon się zaczyna i niestety nie trwa długo…

  5. marek Odpowiedz
    25 maja 2014 at 15:20

    Witaj , narobiłaś mi ochoty na ten torcik , postaram się jutro wykorzystać Twój przepis , zakupy w Penny i ….    dzięki

     

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      25 maja 2014 at 17:27

      marek, napisz, jaki wyszedł :)
      pozdrawiam serdecznie :)

  6. krzysztof Odpowiedz
    22 maja 2014 at 05:40

    A ja wypróbowałem.Przepyszny!!

    Aniu,Twój serowiec ma zasadniczą wadę:

    ZA SZYBKO ZNIKA !!!

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      24 maja 2014 at 20:08

      No tak, Krzysztof, też to zauważyłam :)
      Nadal czekamy na przepisy truskawkowe od naszych Czytelników.

  7. Paula Odpowiedz
    21 maja 2014 at 14:28

    Pani Aniu ja napewno wykorzystam ten przepis :D Uwielbiam gotować i rozpieszczać tym bliskim :D a ten torcik to naprawde przepyszny pomysł. Aż ślinka leci :D Pozdrawiam

  8. Małgosia Odpowiedz
    21 maja 2014 at 08:00

    Witaj Aniu! Mam pytanie czy ta smieyane kremowke ubijasz , zanim zmieszasz z galaretaka? Narobiłas mi ochoty na ten torcik ha ha .Pozdrawiam .

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      21 maja 2014 at 16:49

      Małgosiu, tak, śmietanę należy najpierw ubić.
      pozdrawiam truskawkowo :)

  9. darek Odpowiedz
    20 maja 2014 at 21:18

    Aniu Słoneczko żeby wszyscy byli tacy życzliwi,ach to życie było by piękne.Na kolację proponuje kiliszek dobrego szampana a w nim dorodna truskawka.Co TY na to ?dasz się skusic?pozdrawiam

  10. Karolina i Jan Odpowiedz
    20 maja 2014 at 19:19

    Hallo Ania,

    wir werden dein Rezept am Wochenende ausprobieren und werden dir berichten ob der Kuchen schmeckt. Ich bin sehr gespannt da ich Erdbeerkuchen sehr mag. Karolina wird sich hoffentlich bemühen das der Kuchen was wird :)

    Vielen Dank schon mal für das Rezept…

     

    Liebe Karolina i Jan

     

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      20 maja 2014 at 22:03

      Das ist ja toll! Na dann muss ich bis zum Wochenende warten… kann man nichts machen….
      LG

  11. Piotr Odpowiedz
    20 maja 2014 at 15:57

    Fajny i miły sposób na naukę, miłego dnia :)

  12. mustan Odpowiedz
    20 maja 2014 at 10:41

    napewno smaczne:D

    nie znalem slowo lasuch,dzieki!

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      20 maja 2014 at 17:58

      mustan – uczymy się każdego dnia czegoś nowego :) A jak myślę, dla Ciebie to podwójna gratka, prawda?
      Będziemy wdzięczni za Twój przepis na ciasto z truskawkami :) Jak masz jakiś dobry, to napisz tutaj koniecznie!
      pozdrawiam!

  13. krzysztof Odpowiedz
    20 maja 2014 at 07:02

    Aniu.Nareszcie zaczyna się sezon truskawkowy!

    W moim rejonie są teraz truskawki spod osłon,więc to jeszcze

    nie ten smak.Dla mnie najlepsza trukawka jest dopiero z pola.

    Owszem.nie gardzę wczesną truskawką,ale czekam na prawdziwą truskawkę!

    W pełni sezonu truskawka ma wspaniały smak,aromat,po prostu cudo!

    Dla mnie truskawka jest najleszym owocem!! Moge jeść rano,w południe

    wieczór /i podjadać nocą/.

    Wracając do przepisu.

    Wypróbuję,bo uwielbiam serowce /u nas mówi się też sernik/.

    Żona z truskawek robi na zimę pzepyszną konfiturę.Może być długo

    przechowywana,ale zwykle nie wytrzyma do nowych zbiorów./za dobra/.

    Może ktoś podrzuci dobre przepisy na ciasto,i nie tylko.

    Sezon się zaczyna,a trwa tak krótko,więc można na chwilę zapomnieć

    o kaloriach i użyć sobie na truskawkach!Teraz są nalepsze!

    Serdecznie Pozdrawiam Wszystkich Smakoszy TRUSKAWEK

    Krzysztof

     

     

    • Anna Knobelsdorf Odpowiedz
      20 maja 2014 at 17:55

      Witaj Krzysztof! Miło znów przeczytać Twoje myśli :)
      Przyłączam się do propozycji. Prosimy Czytelników bloga o własne przepisy na ciasta i desery na bazie przepysznych truskawek. Sezon truskawkowy przed nami, więc będzie czas na wypróbowanie Waszych przepisów.
      Krzysztof, pozdrawiam Cię serdecznie, pozdrowienia również dla Twojej żony :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackbacks:2

Listed below are links to weblogs that reference Sezon truskawowy w Niemczech czyli przepis na pyszne ciasto z truskawkami.

pingback from Niemieckie słodkości | Z językiem niemieckim za pan brat 19 maja 2014

[…] tort – Torte [to'rte] Przygotowałam dla ciebie na blogu przepis na pyszny torcik truskawkowy. […]

pingback from Piosenka niemiecka dla dzieci | Z językiem niemieckim za pan brat 24 lipca 2015

[…] na przykład upiec pyszny Sernik Truskawkowy, w/g przepisu, jaki zamieściłam na tym blogu. Przygotowując ciasto wraz ze swoim dzieckiem […]